EFEKTY PROGRAMU ŻYWNOŚCIOWEGO
Podprogram 2017 – efekty
1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Ujeździe przy współpracy z Bankiem Żywności w Opolu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe(groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy , ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne ( szynka drobiowa, wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe ( gulasz wieprzowy z warzywami).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 454 osób znajdujących się w trudnej sytuacje życiowej z terenu Gminy Ujazd .
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 22,9246 ton żywności;
- 3373 paczek żywnościowych.
5. W ramach Podprogramu 2017 dla 454 osób korzystających z pomocy żywnościowej
przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Żywieniowe - 1 spotkanie dla 16 uczestników,
- Kulinarne - 1 spotkanie dla 25 uczestników,